גלובליזציה
גלובליזציה או עולמיות (Globalization) היא תהליך שבו בני האדם בעולם כולו עוברים איחוד לעבר חברה אחת. תהליך זה נובע משילוב של כוחות כלכליים, טכנולוגיים, חברתיים, תרבותיים, תקשורתיים ופוליטיים.
פעמים רבות משתמשים במונח גלובליצזיה, כדי להתייחס לגלובליזציה כלכלית שהיא תהליך האיחוד של הכלכלות המקומיות והלאומיות לעבר כלכלה בינלואמית ועולמית, באמצעות סחר, השקעות במדינות זרות, זרמי הון, הגירה והפצה של טכנולוגיה, הסכמים, מוסדות ומוסכמות תרבותיות. עם זאת יש היבטים שונים לגלובליציזה (כמו גלובליזציה תרבותית או גלובליצזיה תקשורתית וכו) וההתייחסות להיבט היא לפי ההקשר. בספרות ובעיתונות הכלכלית יש באופן היסטורי יותר התייחסות לתהליך, יחסית לתחומים אחרים.
במובן האידאולוגי, המילה גלובליציה משמשת גם לתאור הצעדים הנאו-ליברליים או הקפיטליסטיים שקשורים לגלובליציה כלכלית, ואת התפיסה שתהליך זה של הפיכת כדור הארץ למערכת חברתית-כלכלית אחת הוא טבעי, הכרחי ורצוי. מתנגדי הגלובלציה, שחלקם מכונה תנועת האנטי גלובליזציה נחלקים בין זרמים שונים כמו תומכי לאומיות; מצדדי כלכלה מקומית; ותומכים ברעיון של עולמיות, אבל במינון אחר בין עולמי ומקומי או בעל אופי אחר (לדוגמה תומכים בממשלה עולמית או לחלופין באנרכיזם).
פעמים רבות משתמשים במונח גלובליצזיה כמונח נרדף למונח בין-לאומית (internationalization), וגלובליזציה מוגדרת לפעמים גם כהפיכת כל דבר לבין-לאומי או לעולמי במובן שהוא לא קשור לארץ מסויימת. אבל יש המבדילים בין המונחים (לדוגמה הכלכלן האקולוגי הרמן דיילי). "גלובלי" או "עולמי" פרושו "עולם אחד" כיחידה אחת, בעוד ש"בין-לאומי" (בין מדינות) פרושו שיש אינטראקציה בין אנשים במדינות שונות שבהן יש ייחוד לשפות, עמים, תרבויות, שפות, לאומים, גבולות, כלכלות, ומערכות אקולוגיות.
יש הטוענים כי גלובליזציה הוא תהליך מתמשך שהחל לפני אלפי שנים, עם זאת, יש הסכמה כי תהליך זה הואץ באופן משמעותי במאות האחרונות ובעשורים האחרונים, ולפעמים מתייחסים למונח רק בהקשר של הגלובליציה המודרנית. השורשים של תהליך זה מצויים במסעות הכיבוש והסחר של מעצמות אירופה (פורטוגל, ספרד, הולנד, צרפת, ואנגליה) ביבשות אמריקה באפריקה ובאסיה, הקולוניאליזם.
קריאה נוספת
גלובלזציה, דב חנין, האוניברסיטה המשודרת.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- בויקיפדיה האנגלית
- השנה שתיזכר כתחילתה של מהפכה כלכלית גלובלית משתתפי כנס דאבוס מפקפקים בגלובליזציה ובפרדיגמה הכלכלית. דה מארקר 21.1.2008
- הכירו את המעמד החדש שהצמיחה הגלובליזציה - הסופר עשירים כריסטיה פרילנד, ניו יורק טיימס בדה מארקר, 05.3.2011
- על פערים מצטמצמים בין מדינות העולם השלישי למדינות העשירות ועל מעבר דמוגרפי, הרצאתו של האנס רוסלינג,2006, TED