זיהום אור

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

זיהום אור (באנגלית: Light pollution או Photo pollution או Luminous pollution) הוא אור מלאכותי עודף, בכיוון לא נכון או מסנוור. מחלקים את תופעה זו לשניים: זיהום אור אקולוגי (לו השפעה על מערכות ביולוגיות ואף על האדם) וזיהום אור אסטרונומי (הפרעת האור המלאכותי בקנה מידה כה גדול עד שהזיהום מפריע לראות את כוכבי השמיים ולתצפיות כוכבים).

השפעות

השפעות בריאות על בני אדם

קיימים סוגי תאורה כמו תאורת נאון, ונורות לד הגורמים לשיבוש של מנגנון המלטונין בגוף המווסת את השעון הביולוגי של בני האדם. שיבוש זה עלול לגרום להפרעות שונות, וכן לגרור סוגים שונים של סרטן. [1] לדוגמה, נמצא קשר סטטיסטי בין תאורה חזקה לבין סרטן השד.

מחקר שנערך על ידי פרופ' אברהם חיים, פרופ' בוריס פורטנוב ואיתי קלוג מאוניברסיטת חיפה יחד עם ריצ'רד סטיבנס מאוניברסיטת קונטיקט מצא קשר סטטיסטי בין רמת התחלואה בסרטן הערמונית לבין חשיפה לתאורה במדינות שונות. ישנן מספר השערות לקשר אפשרי כזה כמו: דיכוי של ייצור מלטונין, דיכוי של המערכת החיסונית, פגיעה במנגנון "השעון הביולוגי" ועוד. [2]

מחקר שערכה ד"ר רחל בן-שלמה מאוניברסיטת חיפה והתפרסם בכתב העת Cancer Genetics and Cytogenetic בשנת 2010 מצא כי חשיפה של עכברים לתאורה בשעות הלילה גרמה לשיבוש מנגנון החלוקה של התא, שהוא אחד המנגנונים שנפגעים במהלך מחלת הסרטן.[3]

השפעות אקולוגיות

משיכה וקיבוע אל מקור האור, או לחלופין דחייה מוחלטת, תופעה זו נקראת פוטוטקסיס. תופעה זו מדווחת בקרב מינים רבים של חרקים ודו-חיים הנמשכים למקורות של אור מלאכותי ונעים סביבו ללא תכלית. מהלך זה גורע מיכולתם להשקיע אנרגיה במציאת בן זוג, מציאת מקומות להטלת הביצים ואף עלול לגרום לפגיעה בתנאי ההתפתחות של הזחלים מהביצים. חרקים נוספים הנמשכים לאור הם חיפושיות, תיקנים, צרצרי שיחים, צרעות, מיני זבובים ועוד. ישנם מיני חרקים המדמים את התאורה המלאכותית לאור השקיעה והם נחים בקרבת מקור התאורה המלאכותית. תאורת כספית המושכת עשים מגבירה את סיכויי טריפתם בידי עטלפי חרקים מאחר שיש מיסוך של קליטת הצלילים הגבוהים של העטלפים באיתור מזונם בידי העשים, דבר המקשה על החרקים להימלט מטורפיהם.

חוסר יכולת התמצאות במרחב:

בעוד שתאורה עשויה לעזור למינים מסוימים לנוע בלילה, היא גורמת לקושי בהתמצאות יעילה במרחב עבור אחרים, דבר שעלול לגרום לעלייה בצריכה האנרגטית שתוביל לתשישות או להתנהגות חסרת זהירות, שעלולים להגביר את סיכוייו של בעל חיים להיטרף או להידרס. ככל הנראה אורו החזק של הירח מאפיל על השפעת התאורה המלאכותית המשבשת את מנגנון הניווט של הציפורים. חוקרים סוברים כי מנגנוני עזר נוספים לניווט של הציפורים קשורים למפת כוכבים ורמזים נופיים הממוסכים בתאורה המלאכותית ומשבשים את מסלול הניווט של הציפורים הנודדות. צבי ים מהווים דוגמה ידועה להשפעה השלילית של חשיפה לתאורת לילה מלאכותית, אלפי צבי ים מתים כתוצאה מזיהום אור, כשרבים יותר מאבדים את דרכם בניסיונם להגיע לים.

שיבוש במקצבים ביולוגיים:

ה"שעון הביולוגי", מנגנון פנימי הקיים אצל כל אורגניזם חי, מווסת את פעילותו ההורמונלית של הגוף ואחראי על חלק מהפעילות הביוכימית של הגוף כולו. שעון זה מצריך כוונון יומיומי המתבצע דרך מנגנון האור-חושך היומי. אורכו היחסי של היום גם הוא משתנה באופן קצבי לאורך השנה ועל- ידי כך מווסת אצל בעלי-חיים פעולות עונתיות כרבייה, נדידה ותרדמת-חורף (היברנציה). בקרב צמחים, מנגנון זה מווסת תהליכים מורפוגנטיים (כדוגמת מעבר משלב צמיחה לשלב פריחה) באמצעות מדידת אורך היום בהשוואה לאורך הלילה והפעלת סדרת תהליכים במעבר של סף. בנוסף, מושפעים גם תהליכים של נביטת זרעים, תזמון פריחה, מועד שלכת ועוד.

תאורת לילה עלולה בטווח-ארוך יותר גם לשבש תהליכים עונתיים, ולגרום לדוגמה לרבייה מוקדמת מדי, כאשר תנאי מזג-האוויר ואספקת המזון אינם אופטימליים. ציפורי שיר רבות, למשל שחרור, נצפות שרות בלילה בטריטוריות שבהן ממוקמת תאורת רחוב.

חלופות

קבוצת "אור מכוון" פועלת להעלאת מודעות לנזקים של זיהום אור וכן לקידום חלופות. אחת מהן היא המלצות לתקנות חוצות בצורה חסכונית תוך הקטנת כמות זיהום האור. לטענת הקבוצה, כל הדרישות וההגבלות תואמות את הנחיות משרד התשתיות הלאומיות (משרד האנרגיה והמים), ואת תקן ישראלי 13201 EN.

הישובים הבאים בישראל כבר פעלו לפי המסמך: מועצה מקומית מצפה רמון, מועצה מקומית ירוחם, מועצה מקומית בית ג'אן, מועצה אזורית מטה אשר, מועצה אזורית מעלה יוסף, מועצה מקומית כפר ורדים, מועצה מקומית שלומי, מועצה מקומית תעשייתית מגדל תפן, מועצה מקומית חורפיש ומועצה מקומית קצרין.

בנוסף, אחד העקרונות המנחים הוא הפחתה. העלאת המודעות לנושא והפחתת התצרוכת באור בזמנים שאין אנו נזקקים לו - לא רק יהיו חסכוניים לטווח הארוך אלא גם יחסכו באנרגיה. כך יפחת זיהום נוסף שנפלט מתצרוכת חשמל.

יש לציין שאפשרויות החיסכון באנרגיה (מה שאומר גם חסכון בפליטת גזי החממה, זיהום אוויר, חום הנפלט ממכשירים ועוד) ממאבק בתאורת יתר מלאכותית היא גבוהה מאוד אם כי המודעות לנושא היא נמוכה. בימינו 25% מהחשמל בעולם נצרך לתאורה כאשר הפקת החשמל היא המקור מספר אחד לפליטת גזי החממה. ב-2006 ההיקף עמד על 19% בלבד ומאז ההיקף עלה משמעותית ולעיתים התוצאות היו שליליות לבריאות ולסביבה.[1] לפחות 13% מהחשמל בארה"ב הולך לתאורת רחוב כאשר לפחות 35% מהאנרגיה הזו מבוזבזת, כלומר אפשר לחסוך אותה באמצעות מאבק בזיהום אור[2]. רק האיסור להשאיר אורות במשך חלק מהלילה ללא צורך לחנויות ועסקים בצרפת-בפנים ובחוץ, גרם לירידה בצריכת האנרגיה אקוויולנטית לצריכת אנרגיה של 750,000 משקי בית[3] כמובן שגם התנהגות מתאימה של אנשים פרטיים יכולה לעזור כאן. הפעלת התאורה רק כאשר יש צורך ובעוצמה הראוייה יכולה לחסוך אנרגיה, להפחית פליטות גזי חממה משמעותית, וזאת ללא אפקטים שליליים של מעבר לנורות ה-LED.[4]

בשנת 2020 החלה חברת נתיבי ישראל להחליף את גופי תאורה בכבישי ישראל לתאורת LED במטרה להפחית משמעותית את זיהום האור. הפיילוט להחלפת 8,000 גופי תאורה יסתיים ב-2024.[4] החלפת גופי התאורה גם תוביל להפחתה משמעותית בצריכת החשמל כך שניתן להניח שאם הפיילוט יצליח כל גופי התאורה יוחלפו בהמשך.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ WLS Lighting Systems FAQ: What is Light Pollution? 20.07.2015
  2. ^ International Dark-Sky Association Light Pollution Wastes Energy and Money
  3. ^ MAÏA de la BAUME France Will Dim Its Lights to Conserve Energy ניו יורק טיימס 30.1.2013
  4. ^ משה ליכטמן מדען בכיר מתריע על סכנת "זיהום אור" בישראל גלובס, 14.7.2016
זיהום

רקע וסוגי זיהום: זיהוםזיהום אווירהצטברות ביולוגיתהשפעות בריאותיות של זיהום אווירזיהום מיםזיהום קרקעזיהום במזוןזיהום רעשזיהום אורזיהום אוויר מתחבורהזיהום תעשייתיעישון פסיביחומרי הדברהמתכות כבדותדיאוקסיןכרייהדלק מחצביפחםהתחממות עולמיתגורם מסרטןטרטוגןמשבש אנדוקריניהשפעה חיצוניתחוק קואסהכחשת זיהום

זיהום בישראל: זיהום אוויר בישראלזיהום מים בישראלזיהום נחלים בישראלזיהום קרקע בישראלזיהום מזון בישראלתעשיות אלקטרוכימיותזיהום אוויר במפרץ חיפהרמת חובבזיהום האוויר בגוש דןהמשרד להגנת הסביבהאזרחים למען הסביבההקואליציה לבריאות הציבוראדם טבע ודיןצלולמגמה ירוקה

מניעת והקטנת זיהום: אנרגיה מתחדשתגז טבעי בישראלתחבורה בת קיימאתחבורה רכהעירוניות מתחדשתטבע עירוניתעשייה בת קיימאמעריסה לעריסהחקלאות בת קיימאמס פיגוכלכלה בת קיימאנתונים פתוחים