כיצד ללמוד לרכוב על אופניים

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ילד קטן נוסע על אופני עץ ללא פדלים לשם תרגול של איזון ושיווי משקל.

לימודי רכיבה על אופניים יכולים לקחת בין מספר דקות למספר ימים. רוב רוכבי האופניים לומדים לרכוב בגיל הילדות, אולם כיום יש גם תוכניות לימוד למבוגרים. השיטה שנתאר כאן נקראת "לימוד רכיבה ללא פדלים" שהיא פשוטה, בטוחה ומתאימה לכל גיל מעל שנתיים וחצי. ככל שאנו יודעים, השיטה נוסתה באחוזי הצלחה גבוהים על ידי עשרות אלפי אנשים בכל הגילאים.

האתגר העיקרי בשימוש באופניים הוא שמירה על שיווי משקל. בשיטה המסורתית קודם לומדים לדווש (וגם לפנות ולבלום) ורק לאחר מכן מסירים את גלגלי העזר ומנסים ללמוד כיצד לשמור על שיווי המשקל. שיטה זו קשה גם לתלמיד וגם להורה (או מדריך אחר). בשיטת "ללא פדלים" לומדים ראשית כיצד לשמור על שיווי המשקל ורק לאחר מכן מתמודדים עם נושא הדיווש, שהוא פשוט בהרבה.

היסטוריה ורקע

"שיטת ללא פדלים" פותחה על ידי ילד צעיר מארצות הברית שמצא אופניים "מקולקלים". בהמשך היא פותחה לשיטה ששווקה בצורה מסחרית. לאחר מכן הפכה השיטה לידע משותף או קוד פתוח שידוע לאנשים רבים. כיום משתמשים בה ארגונים לקידום תחבורת אופניים ללימודי מהיר של רכיבה בקרב ילדים ומבוגרים כאחד.

ידוע על ילדים בגיל שנתיים וחצי שרוכבים הודות לשיטה זו, אך מומלץ להשתמש בה בילדים החל מגיל 3 או 4 בשל דרישות נוספות, כמו שיקול דעת ועצמאות של הילד. על פי הערכת מדריכה מניו יורק בשיטה זו, עם הדרכה נכונה, כ-85% מהתלמידים מצליחים ללמוד לרכוב בתוך יום אחד או פחות. לפי הערכות אחרות מספיקים 3-4 סשנים של כחצי שעה כל אחד עבור ילדים בגיל 4-5.

ציוד, הכנות ומיקום התרגול

בשיטת "ללא פדלים", משתמשים באופניים המתאימים לגובה הרוכב. חשוב שהתלמיד (ילד או מבוגר) יהיה מסוגל לשבת על האופניים, כך ששני העקבים שלו נוגעים ברצפה. זו נקודה חשובה מאוד שכן היא מאפשרת בטחון לרוכב בזמן לימוד הרכיבה. כדי להוריד את הפדלים ואת מושב האופניים למידה הרצויה, משתמשים במפתח שוודי או במפתח פתוח במידה 15, שימו לב כל פדל נפתח בכיוון אחר, אחד קדימה ואחד אחורה.

כאשר מדובר באופניי ילדים, אפשר ואף רצוי להשתמש באופניים "נמוכים מידי" וזאת כדי לאפשר לילד להיתמך ברצפה בכדי להימנע מנפילות. אפשר גם לרכוש אופניים מיוחדים (אם כי מחירם יקר), שמגיעים ללא דוושות. דרך נוספת היא להשאיל אופניים מחברים שיש להם ילד קטן יותר.

יש לוודא שהתלמיד מרגיש בטוח, ושהוא יודע כיצד לבלום. עבור ילדים כדאי לוודא שיש להם מספיק ריכוז ומשמעת לבלום כאשר תגידו להם לעשות כן.

כמקום הלימוד, מומלץ לבחור מגרש פתוח ושקט או שביל ישר עם שיפוע מתון. על השביל להיות באורך כמה עשרות מטרים, וברוחב של לפחות שני מטרים, ללא פניות. כדאי לבחור שביל ללא הפרעות מצד הולכי רגל, כלבים, מכוניות, אופניים, או חפצים בצידי הדרך שבהם התלמיד עלול להתנגש. יש להצטייד בקסדת אופניים ולשקול שימוש במגינים (אם כי הסיכוי לנפילה בשיטה זו נמוך). כדאי להצטייד בנעלים או לפחות בסנדלים סגורים.

שיטת רכיבה ללא פדלים

העברת המשקל מצד לצד

לפני תחילת התרגול העיקרי, כדאי לפתוח בתרגיל פשוט של העברת משקל הרוכב מצד לצד. יושבים על אוכף האופניים, אוחזים בכידון ומעבירים את כל המשקל מרגל אחת לרגל שנייה.

חוזרים על תרגיל זה כ-10 פעמים בתחילת האימון. הרוכב חווה כמה חלקי שנייה שבהם הוא יושב על האופניים ללא תמיכת רגליים, ונותנים לו להתרגל לתנוחה של ישיבה על אופניים ותחושת איזון המשקל שלו יחד עם משקלם של האופניים. כמו כן הדבר משפר את הביטחון העצמי של הרוכב בתנוחת הישיבה על האופניים היות והוא לא נוסע ויש לידו מבוגר כל העת שיכול לעזור לו. כדאי לחזור על תרגיל זה מידי פעם תוך כדי ביצוע של שלבים מאוחרים יותר.

ביצוע דחיפות בעזרת הרגליים

במקום לדווש, התלמיד מתקדם על ידי ישיבה על אוכף האופניים ודחיפות קטנות של הרגליים משני צידי האופניים. ההורה יכול לסייע במתן דחיפה חלשה לשם איתחול הנסיעה. כדאי להימנע מהדיפה חזקה שיכולה להפחיד את הילד. לאחר מספר פעמים הרוכב צובר בטחון, ומתחיל להרים את שתי הרגליים מהרצפה (כשהן במרחק של סנטימטרים אחדים מעל הרצפה), במצב זה התלמיד יכול לעצור בקלות והוא נע במהירות נמוכה - קצת מעל מהירות הליכה.

לאחר מספר נסיעות, גדל משך הזמן ואורך הנסיעה שבו התלמיד יכול לשמור שיווי משקל. הרגליים לא נוגעות ברצפה למשך מספר שניות והתלמיד "משייט" בחופשיות, בעיקר לקראת סוף המדרון. עם התרגול, גדל קטע הדרך אותו עוברים, וגדלה גם מהירות הנסיעה. דבר זה מתרחש תודות לשיפוע המתון.

הגדלת מהירות הנסיעה פועלת לטובת התלמיד, לפחות עד לנקודה מסויימת. באופניים, כאשר מהירות הנסיעה גדלה, קל יותר לשמור על שיווי המשקל, בגלל היבטים פיזיקליים (בדומה קצת לסביבון שמסתובב בצורה יציבה יותר כשהוא מסתובב במהירות גבוהה). נסיעה מהירה יותר היא לכן יציבה יותר וכמובן מהנה יותר. לכן התלמיד, ינסה להאריך עוד ועד את קטע הדרך שבו הוא לא נוגע ברגליים ברצפה.

תלמידים נוהגים לפעמים לבצע "היגוי יתר" בניסיון לשמור על כיוון - מזיזים את הכידון יותר מידי שמאלה ואז יותר מידי ימינה וחזור חלילה. יש לשמור על כידון ישר ככל האפשר, זו הסיבה העיקרית לכך שיש לבחור שביל ישר לצורכי הלימוד - אנו רוצים ללמד את התלמיד מיומנות אחת בכל פעם כדי להקל עליו.

כדאי להימנע משיפועים תלולים מידי או משיפועים בעלי פיתולים שעלולים להפחיד את התלמיד או לחייב אותו להוריד רגליים תוך כדי נסיעה או להזיז את הכידון. שיפוע מתון מידי לא יאפשר לפתח מהירות ויקשה על השגת שיווי משקל.

לאחר שהתלמיד מסוגל לעבור קטע ירידה של כמה עשרות מטרים, ועשה זאת מספר פעמים ברצף, אמור להבנות בו בטחון עצמי. אצל תלמידים צעירים מאוד או מבוגרים, חיזוק הביטחון העצמי ביכולת שמירה על שיווי המשקל ובשליטה על האופניים היא מרכיב חשוב, ולכן חשוב לתרגל שלב זה עד לבניית בטחון עצמי טוב.

החזרת הדוושות ותרגול בלימה וירידה

לאחר שלתלמיד יש בטחון עצמי והוא מפגין מיומנות של שמירה על שיווי משקל, בלימה והיגוי, ניתן להבריג חזרה את הדוושות ולתרגל דיווש.

האתגרים של שלב זה הם עליה וירידה מהאופניים כאשר אנו רוכבים עליהם עם דוושות. כדאי לתרגל בהתחלה דווקא את שלב הירידה מהאופניים, כאשר אתם מסייעים לתלמיד לשמור על שיווי משקל בתחילת הדיווש.

בשלב הקודם התלמיד עשוי להתרגל שלשם בלימה עליו להוריד את הרגליים לקרקע, אבל בשלב זה עליו ללמוד כיצד להאט ולבלום עם מעצור רגל (מזיזים את הפדלים לכיוון ההפוך).

מתרגלים בלימה, וירידה מהאופניים בצורה בטוחה. הדרך המומלצת לירידה היא בלימה, השארת רגל אחת על הפדל, הטיית האופניים הצידה והורדת רגל אחת בלבד אל הקרקע (כך יהיה לתלמיד קל יותר להמשיך ברכיבה). ייתכן כי חלק מהתלמידים יבחרו לרדת בתחילה ב-2 רגליים אל הקרקע. בכל מקרה, חשוב לתרגל את הבלימה כדי למנוע "קפיאה במקום" כאשר התלמיד נתקל במכשול לא צפוי תוך כדי רכיבה. תרגלו בלימה כאשר אתם אומרים "עצור" והתלמיד צריך לעצור ולרדת.

תרגול התחלת דיווש

שמירת שיווי משקל של כשנייה אחת בתחילת הרכיבה חשובה כדי להתחיל את תהליך הדיווש, שיתן אנרגיה ומהירות לאופניים, בדומה לתאוצה שקיבל התלמיד כתוצאה מהירידה. ניתן לסייע בתחילת שלב זה על ידי שמירה על האופניים במצב מאוזן עד שהילד עולה על שתי הדוושות.

בתחילה כדאי לסדר את הדוושה (הפדל) כך שדוושה אחת נמצא למעלה, ומעט קדימה ממצב ישר לחלוטין, והדוושה השנייה מאחור ולמטה (אם נסתכל מהצד הם יהיו בשעות 10 ו-4 על לוח השעון). עבור תלמיד ימני (בועט בכדור ברגל ימין), הדוושה הימנית צריכה להיות קדימה ולמעלה (כאשר מסכלים מנקודת מבטו של הרוכב). בצורה זו של הדוושה נגיעה קטנה בדוושה תניעה אותה קדימה ותיתן תאוצה לאופניים באופן מיידי.

עבור תלמיד ימני, התלמיד עומד משמאל לאופניים ואוחז בכידון האופניים. לאחר מכן הוא מטה מעט את האופניים לכיוונו, מעביר את רגל ימין כך שתהיה על הדוושה, הוא חצי-יושב על המושב ורגל שמאל שלו נוגעת בקרקע (זו התנוחה שאליה אמורים להגיע גם בתום עצירה באופניים). המשקל של הרוכב מתחלק בין דוושת ימין, מושב האופניים ורגל שמאל עליה מונח רוב המשקל.

לתחילת הרכיבה, התלמיד לוחץ על הדוושה הימנית, תוך כדי יישור האופניים, ומתחיל לרכוב. כדאי לתרגל שלב זה ליד ירידה מתונה וישרה כדי לקבל עוד תאוצה מהירידה ולא רק מהדיווש. אפשר לחזור בשלב זה על התרגולים של העברת משקל מרגל אל רגל שביצענו בהתחלה.

התחלת דיווש עצמאי

בדקות ובשעות הראשונות, הילד יודע כביכול הכל, אבל הוא עוד לא מיומן באמת. תרגלו איתו שוב היבטים של עצירה ושל תשומת לב לדרך והתבוננות קדימה אל מכשולים אפשריים.

חלק מהילדים עלולים לקבל בטחון מופרז ולרכוב מהר מידי או רחוק מידי. כמו כן בשלב זה עלולים להתרחש נפילות ראשונות ופציעות קלות (כמו שריטות), אנא היערכו בהתאם (לדוגמה מגיני ברכיים ובמיוחד קסדה) חשוב שהסביבה תהיה נקייה ככל האפשר ממכשולים והפתעות. אם הילד נפל חשוב לנחם אותו ולאחר מכן להסביר שזה חלק מתהליך וחשוב להמשיך לרכוב כדי להמשיך בחוויה חיובית.

הערות וטיפים

  • כדי לתת לתלמיד בטחון,כדאי לוודא שהוא יודע כיצד עוצרים (עם הרגליים, ומאוחר יותר בשלב הדיווש עם מעצור רגל או יד). תרגול יכולת עצירה יתן לתלמיד הבנה כי יש בכוחו להאט או לעצור בכל זמן שיחפוץ, ובכך להשיג שליטה.
  • יש לוודא כי הילד יקשיב לקול המדריך או ההורה ויעצור כשיקרא לכך (לדוגמה בגלל הגעת רוכב או הופעת מכשול).
  • כדאי לתרגל ולהקפיד על כך שבזמן הנסיעה התלמיד מסתכל ישר קדימה ולא למטה. הדבר מקל על השגת שיווי משקל וכן מוודא שהוא מזדהה מכשולים מראש.
  • ניתן ללמד שיטה זו גם לילדים שהשתמשו בגלגלי עזר. היתרון בכך הוא שהם בעלי ניסיון בהיבטים אחרים של שימוש באופניים ויהיו בעלי ביטחון ברכיבה בהם, בעצירה ובדיווש. החיסרון הוא שעליהם "ללכת אחורה" מבחינת החוויה הראשונית של שימוש באופניים ללא פדלים, וייתכן שהם יתנגדו לאפשרות זו. אפשר ללמד מעט מיומנויות בסיסיות כמו עצירה ואז לעבור מיד לשיטת ללא פדלים, בלי גלגלי עזר כלל.
  • אפשר ללמד את התלמיד כיצד לפדל. הדבר יקל עליו במעבר מדחיפה ברגליים למעבר לפדלים, אם כי דבר זה אינו חיוני.
  • על הצמיגים, בעיקר הצמיג הקדמי, להיות מנופחים כדי לאפשר לאופניים לצבור מהירות בקלות, לשמור על שיווי משקל וכדי למנוע התהפכות בפניות.
  • תרגלו גם מיומנות עקיפה ותקשורת. להאט, להגיד סליחה או לצלצל בפעמון כאשר רוצים לעקוף הולך רגל. אם רואים כלב עוצרים שכן הוא עלול לקפוץ לכיוונים שונים. שמירת מרחק מילדים קטנים ועצירה מוחלטת אם מתקרבים אליהם שכן התנגשות של ילד עם אופניים בהם עלולה לסכן אותם. אם צריך לעקוף הולך רגל (מבוגר או ילד גדול) שזז הצידה ביחס אלינו, תמיד יש להאט , יש לעקוף אותו מאחור, ובלי לחצות את כיוון ההליכה שלו.
  • שימו לב שתאונות יכולות להתרחש דווקא לאחר שלב הלימוד עקב פערים של הילד בין מה שהוא יודע לבצע לבין מה שהוא יודע באמת, וכן בגלל הפתעות שלא חשב עליהם. כדאי לתרגל רכיבה מתונה בשלבים הראשונים ולהעזר במגינים ובקסדה.

הערות למדוושים מתחילים

  • יש להשגיח שילדים שלמדו את השיטה לא צברו יותר מידי בטחון עצמי וכי הם רוכבים בצורה זהירה.
  • לאחר לימוד הדיווש וצבירת בטחון, כדאי להעלות מדי פעם את גובה אוכף האופניים. כל עוד הברכיים עולות מעל גובה הישבן הדבר מקשה על הדיווש. כדאי להעלות את האוכף עד למצב בו העקבים נוגעים בפדלים, ולא לגובה גבוה יותר. אצל דוושנים מתחילים תתכן תקופה של כמה חודשים בהם ירצו מושב נמוך יותר כדי לצבור בטחון.
  • שתי בעיות נפוצות ביותר אצל מדוושים מתחילים הם אוכף אופניים נמוך מידי (בעיקר בקרב ילדים שגדלים) וחוסר אוויר בצמיגים (כדאי למלא אוויר בצמיגים כל שבועיים או חודש).
  • כדי לאפשר גובה טוב של אוכף האופניים כדאי לתרגל עצירה של האופניים וירידה לצד אחד בלבד. יש אנשים שמתרגלים לעצור כאשר שתי הרגליים מונחות על הקרקע משני צידי האופניים. דבר זה מקשה על התחלת הדיווש, וכן מחייב את הנמכת אוכף האופניים לגובה לא נוח לרכיבה. תרגלו בלימה וירידה לצד אחד, כך שכף רגל אחת נמצאת על הקרקע, וכף הרגל השנייה נמצאת על הדוושה, כאשר האופניים נמצאות באלכסון.
  • אצל ילדים באופניים ללא מהלכים שעוברים לאופניים עם מהלכים, כדאי לתרגל את השימוש בבלם יד, שכן באופניים ללא מהלכים המעצור העיקרי הוא באמצעות בלם רגל שאינו מצוי ברוב אופניי המהלכים.
  • כדאי להקפיד על חבישת קסדת אופניים.
  • חשוב להקפיד על תאורה נכונה - פנס קדמי ואחורי כדי שמכוניות, הולכי רגל ומכוניות יראו אתכם.

ציוד

  • ניתן להצטייד באופניים "נמוכים מידי" ולהוריד להם את הדוושות, רק וודאו קודם שאפשר להגיע עם שני הרגליים ברצפה.
  • עבור ילדים קיימים מספר דגמים כשהבולטים בהם הם אופני עץ ו-Strider Bike. הם מתאימים אפילו לילדים מגיל שנתיים.
  • מפתח שוודי להורדה והעלה של אוכף האופניים.
  • קסדת אופניים.
  • ככפות ומגיני ברכיים - לא חובה, אבל יכולים למנוע טראומות שימנעו רכיבה בעתיד. רוכבים מתחילים מבצעים שגיאות שרוכבים מנוסים יותר למדו להימנע מהם.

לימוד רכיבה על אופניים למבוגרים

כמעט כל ההערות המתאימות לילדים מתאימות גם למבוגרים. השיטה והצעדים דומים מאוד. קיימים מספר הבדלים קטנים:

  • מבוגרים עלולים להיות בעלי דעה קדומה על עצמם או להיות חסרי ביטחון, ובאופן כללי הם עלולים להרגיש פחות בטחון ביחס לגופם ביחס לילדים קטנים. זה בסדר, קחו את הזמן.
  • באופן דומה מבוגרים עשויים ללמוד לאט יותר יחסית לילדים, שיש להם תפיסה מהירה בהקשרים של שליטה על הגוף. מצד שני מבוגרים יכולים להתמיד במשימה יותר זמן מאשר ילד קטן.
  • קיימים מדריכי רכיבה על אופניים למבוגרים בתשלום. יש להם ניסיון רב, ואם לא הצלחתם לבד, כדאי לקבל מהם קצת סיוע.

ראו גם

  • בערך טיפים ליוממות אופניים תמצאו טיפים נוספים לרוכבים כולל עצות לגבי רכיבה במזג אוויר קר וחם, סוגי אופניים שונים, נעילה בטוחה, זהירות בדרכים ועוד.
  • בערך איך להימנע מפגיעת מכוניות תמצאו טיפים של זהירות בדרכים המתאימים לרוכב העירוני. מומלץ ללמוד אותם היטב.

קישורים חיצוניים

מדריכים ומרכזים ללימוד רכיבה על אופניים


אופניים

תחבורת אופניים: תחבורת אופניים - תחבורה פעילה - אופניים חשמליים - תובלה באופניים - תיירות אופניים - כלכלת אופניים - הסעת ילדים באופניים - רכיבה על אופניים בגיל מבוגר

אופניים

תחבורת אופניים ברחבי העולם: אופניים באירופה - הולנד (אמסטרדם) - דנמרק (קופנהגן) - גרמניה - צרפת - בריטניה - שוודיה - ספרד (סיביליה) - ארצות הברית - ישראל (תל אביב-יפו, אופניים חשמליים בישראל)

תשתיות ומדיניות: תשתיות אופניים - שבילי אופניים - רחוב אופניים - צומת ידידותי לאופניים - חניית אופניים - מדרגות אופניים - תחבורת אופניים בעיר הררית - שילוב אופניים ברכבת - תחבורה בת קיימא - עירוניות מתחדשת - עירוב שימושי קרקע - חזון אפס תאונות דרכים - מיתון תנועה - תוכנית אב ארצית לתחבורה בת קיימא - עיר ללא מכוניות - איזור ידידותי להולכי רגל - קסדת אופניים - הגוצנטריות

מדריכים ופעילות: כיצד ללמוד לרכוב על אופניים - טיפים ליוממות אופניים - כיצד להימנע מפגיעת מכוניות - מסה קריטית - מסה קריטית בישראל - עירוניות טקטית - סיקלוביה - יום האופניים העולמי - ישראל בשביל האופניים