מותן וחייהן של ערים אמריקאיות גדולות (ספר)

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
DeathAndLife.JPG

מותן וחייהן של ערים אמריקאיות גדולות (The Death and Life of Great American Cities), הוא ספר עיון מאת העיתונאית ג'יין ג'ייקובס ונחשב לאחד הספרים החשובים בנושא של תכנון עירוני במאה ה-20, ולמבשר של תנועת העירוניות המתחדשת.

הספר, שיצא לאור בשנת 1961, מכיל ביקורת נוקבת כלפי קווי המדיניות של תכנון עירוני מהסנגנון ה"מודרני". ג'ייקובס, שהיתה עיתונאית ועורכת חסרת ניסיון פורמאלי בתכנון, החלה לכתוב את הספר בשנת 1958 כמחאה מול המוסד התכונני של אותה תקופה.

בשנת 2008 יצא הספר לאור בעברית בהוצאת בבל, בתרגומה של מרים טליתמן, בסדרת "ארכיטקטורות" בעריכת אור אלכסנדרוביץ'.

ביקורת על הזרם המודרני בתכנון ערים

ג'ייקובס טענה כי פיתוח מודרני הורס קהילות פנים-עירוניות שהיו קיימות בעיר. היא יצא במיוחד כנגד מתכננים מהזרם ה"רצאיונליסטי" של שנות ה-60 ו-50 (ובאופן ספציפי נגד Robert Moses). ג'ייקובס טענה כי התכנון המודרניסטי דוחה את העיר, בגלל שהוא מנדה החוצה בני אדם שחיים בקהילה שמאופיינת בסיבוכיות בשכבות ובמה שנראה ממבט ראשון כמו כאוס.

המתכננים המודרניים השתמשו בהבנה דדוקטיבית כדי למצוא עקרונות לפיהם צריך לתכנן ערים. בין קווי מדיניות אלה, הדפוס האלים ביותר היה חידוש עירוני (פינוי בינוי), והדפוס הנפוץ ביותר היה ועדיין הוא הפרדת שימושי קרקע (כלומר למגורים, לתעשייה, למסחר וכו'), וכן פרבור ופיתוח של התחבורה הבינוי והמסחר כך שהוא מוטה לשימוש מוגבר במכונית פרטית.

לטענת ג'ייקובס, קווי מדיניות אלה הורסים קהילות וכלכלות מקומיות על ידי יצירה של מרחבים עירוניים מבודדים ובלתי טבעיים. במקום זאת, ממליצה ג'ייקובס על מרחב עירוני צפוף בעל עירוב שימושי קרקע שישמור על הייחוד שיש בכל שכונה. היא שמה דגש על מגוון, תנודתיות ויתרות כניגוד הגישה המודרניסטית של סדר ויעילות. היא מתייחסת פעמים רבמות לגריניץ' וויליג' בניו יורק כדוגמה לקהילה עירונית תנודתית.

השפעת הספר

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב - עירוניות מתחדשת

השפעה מרכזית אחת של הספר היא בתנופה שהוא נתן להקמת תנועה בתכנון העירוני בשם עירוניות המתחדשת. התנועה התמקדה בהתנגדות לפרבור על ידי הגדלת הצפיפות העירונית, הוצאת המכונית מהעיר ושיפור התחבורה הציבורית והתנאים להולכי הרגל.

הספר היה בעל השפעה חשובה על התכנון העירוני של טורנטו, באונטריו, קנדה. ג'ייקובס היתה מעורבת בקמפיין ציבורי לעצירת דרך מהירה בעיר, וגרה בעיר משנת 1968 ועד יום מותה. עד היום נחשבת טורנטו אחת הערים המטרופוליניות היחידות בצפון אמריקה שהצליחה לשמור על מספר גדול של שכונות מגורים בלב העיר. הדבר מיוחס בחלקו לכתיבתה של ג'ייקובס ולפעילות הקהילתית המקומית שלה.

קישורים חיצוניים

אקולוגיה עירונית

בבית פנימה (אורח חיים): locavore - ניקיון ידידותי לסביבה - פשטות מרצון - עבודה מרחוק - מיחשוב ירוק - שימור מזון ללא מקרר חשמלי - קומפוסט

תכנון עירוני: עירוניות מתחדשת - אגדה אורבנית (סרט) - פרבור - עירוב שימושי קרקע - פיתוח מוטה תחבורה ציבורית - ערים ללא מכוניות - בנייה ירוקה

תחבורה: תחבורה בת קיימא - הולכי רגל - יוממות אופניים - השפעות חיצוניות של מכוניות - מרחב משותף - BRT - תחבורת מעברים - חנייה - אופניים חשמליים

תופעות: אי חום עירוני - פרבור -אפקט הבייגלה - השפעות סביבתיות של מזון מהחי - תסמונת הבניין החולה - שלטי חוצות

ישובים לדוגמא: קוריטיבה - פורטלנד - BedZED - מסדאר - אורוויל - שכונת וובן, פרייבורג - שיקגו - בוגוטה - מלבורן

כלים לשינוי: אוטובוס מהלך - מסה קריטית - גינה קהילתית - מרחב משותף - בנייה ירוקה - פרמקלצ'ר - מפה ירוקה - גני הנצחון - מיתון תנועה

אישים וארגונים: מרחב - התנועה לעירוניות מתחדשת בישראל - תחבורה היום ומחר - המרכז לקיימות מקומית -ישראל בשביל האופניים - פרויקט המקומות הציבוריים - דיוויד אינגוויצ' - ז'יימה לרנר - ג'יין ג'ייקובס

ספרים וסרטים: ערים ללא מכוניות (ספר) - מותן וחייהן של ערים אמריקאיות גדולות-אומת הפרברים- אגדה אורבנית - סוף עידן הפרברים

כלים אישיים

גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
תוכן
ניווט
ערכת כלים