פול ארליך

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פול ארליך (באנגלית: Paul R. Ehrlich) הוא ביולוג ואיש קיימות אמריקאי שהתפרסם בעקבות הספר "פצצת האוכלוסין" שכתבו הוא ואשתו, אנה ארליך, בשנת 1968.

הספר פצצת האוכלוסין

"פצצת האוכלוסין", עטיפת הספר באנגלית

הספר פצצת האוכלוסין היה בזמנו רב מכר והשפיע רבות גם על הדיון הסביבתי-כלכלי. הספר הזהיר מפני רעב המוני ואסונות חברתיים אחרים בשנות ה-70 ה-80 של המאה ה-20 בגלל פיצוץ אוכלוסין, וקרא לנקוט בצעדים מיידיים להגביל את גידול האוכלוסייה. כיום יש ביקורת רבה על הספר בגלל הטון הפסימי מידי שיש בו ובגלל תחזיות לא מדוייקות.

עורך הספר דרש שרק כותב אחד בכותרת הספר ולכן נשמטה אנה ארליך מהכותבים המקוריים. בני הזוג ארליך עומדים מאחורי הרעיונות הבסיסיים בספר, ובשנת 2009 הצהירו כי "אולי הפגם הרציני ביותר בספר הוא שהוא היה אופטימי מידי לגבי העתיד" והם מאמינים כי הוא השיג את מטרתם בגלל שהוא העיר את הציבור לחשיבות של נושאים סביבתיים והגדיל את מספר האנשים שמעורבים בדיון על עתיד האנושות.

לפול ארליך היה ויכוח מתמשך בשנים אלה עם הביולוג והסביבתן בארי קומונר, בנושא הסיבה למשבר האקולוגי. קומונר טען שארליך מתמקד יתר על המידה בפיצוץ האוכלוסין, בזמן שהבעיה האמיתית היא הטכנולוגיה הקפיטליסטית.

התערבות עם ג'וליאן סיימון

לארליך היה ויכוח פומבי עם הכלכלן ג'וליאן סיימון שהוביל לכך שבשנת 1980 הם ערכו התערבות: הם הסכימו על סל של חמש מתכות נפוצות: נחושת, כרום, ניקל, טונגסטן ובדיל. סיימון הימר שערכו של סל המתכות ירד עד סוף העשור ב-1990, וארליך הימר שיעלה בערכו. בסוף העשור ארליך הפסיד בהתערבות, אך מאז כלכלנים מצאו שאם ההתערבות הייתה נערכת ברוב העשורים האחרים של המאה הוא היה מנצח, כמו גם אם הייתה נערכת ל-30 שנה במקום 10, או אם ההתערבות הייתה על סל הכולל את רוב המצרכים החשובים ולא רק חמש מתכות.

בעיות קיימות לפי פול ארליך

בשנת 2012 העריך פול ארליך כי אלו הן בעיות הקיימות העיקריות של האנושות:

השפעת גידול האוכלוסין על בעיות קיימות של מזון

לפי ארליך בעיית האוכלוסין אינה לינארית שכן בני האדם הם בעלי חיים חכמים. תפסנו כבר לפני אלפי שנים את האיזורים העשירים במשאבים כמו דלתות של נהרות, אדמות פוריות לחקלאות וכו'. כך שאם לפני 10 שנים נוספו מיליון אנשים לישראל וכיום נוספים מליון אנשים, הבעיה שלנו גדולה יותר:

  • יש צורך להאכיל עוד מיליון אנשים, אבל לעשות את זה באמצעות אדמות פחות פוריות.
  • פירוש הדבר שימוש בעוד דשנים ועוד דלק לכל יחידת קרקע.
  • השפעה גדולה יותר של כל בן אדם נוסף על האקלים ועל המגוון הגנטי, ככל שהמצב האקולוגי מחמיר.

לטענת ארליך, ההנהגה שלנו בורה לחלוטין בבעיות האלה, למרות שיש קונצנזוס כמעט מלא בין מדענים שעוסקים בנושא. המדענים מתווכחים האם הסיכוי שיש לנו לשרוד הוא 10% או רק 1%. למרות ש"הסיפור של המזון" צריך להיות דבר שכל ילד בן 6 מכיר. סקרים שעושים בקרב חברי סגל ממדעי החברה באוניברסיטה בשאלה "מאיפה מגיע המזון" מראה שמעל 90% מהאנשים עונים - "מהסופרמרקט". מצד שני יש דברים במדעי החברה שהם בלתי צפויים כמו קריסת ברית המועצות.

ביקור ארליך בישראל

בשנת 2012 התארח ארליך בישראל בכנס שארגנה לכבודו האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה

לדברי ארליך, גם ישראל וגם מדינות אחרות עוסקות הרבה בנושא בטחון צבאי, וסוגיות ציבוריות רבות אחרות כמו הפלות, אי שוויון או חוב לאומי, אלא שדברים אלה הן בעיות טריביאליות יחסית, מכיוון שאפשר לפתור אותן על ידי הסכם חברתי. לדוגמה, חובות ניתן לפתור מכיוון שיש גם אשראי. זה יהיה כרוך באי נעימות חברתית אבל זה ניתן לפתרון, לעומת זאת הבעיות שלנו מול הטבע אינן נתונות למשא ומתן. הן מוחלטות ואינן ברות מיקוח. יש מספר בעיות של קיימות שהן בעצם בעיות ביטחון חמורות מהביטחון הצבאי של ישראל.

פתרונות מוצעים

לדעת ארליך צריך להפוך את האוניברסיטאות לרלוונטיות עבור העולם. כיום הן מחולקות לדיספלינות נפרדות, כשכל אחד עובד בהן על משהו אחר, ולא רלוונטיות לפתרון רוב הבעיות הפרקטיות. צריך לשתף פעולה עם מדעי החברה ועם מדעי הרוח בפתרונות של הבעיות (קונסיילנס). לדוגמה איזה הודעות פסיכולוגיות עובדות על אנשים כדי שיפחיתו צריכת משאבים. ארליך מעורב עושים בדברים דומים בשנים האחרונות בסטנפורד. לדוגמה מחקר שמצא כי:

אם אומרים לאדם במלון- "אנא השתמש במגבת שוב", זה לא עוזר, גם להגיד "אנא הצל את הסביבה" כמעט לא עוזר. אם כותבים "רוב האנשים משתמשים שוב במגבת" זה עוזר. הכי עוזר לכתוב "רוב האנשים בחדר הזה משתמשים במגבת" - שיפור של 80%!

באופן דומה הודעות על חשבון החשמל - "חסוך כסף וסייע לשמור אנרגיה" לא עוזרות. עוזר מעט - "רוב בני העיר חוסכים אנרגיה". עוזר הרבה - "רוב תושבי הבלוק שלך חוסכים אנרגיה".

לדעת ארליך הדבר החשוב ביותר כדי למנוע פיצוץ אוכלוסין הוא שיפור מעמד האישה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

אוכלוסין

מושגים: אוכלוסיית העולם - צפיפות אוכלוסין - צפיפות אוכלוסין פיזיולוגית - גידול אוכלוסין - מעבר דמוגרפי - גידול מעריכי - כושר נשיאה - המהפכה החקלאית - המהפכה הירוקה - ביטחון תזונתי - I=PAT - טביעת רגל אקולוגית - פיצוץ אוכלוסין - אסון מלתוסיאני - שיא תפוקת הנפט - ייצוב אוכלוסין - כלכלת מצב יציב

אוכלוסיית העולם

סרטים וספרים: פצצת האוכלוסין - גבולות לצמיחה - התמוטטות - כלכלת מצב יציב - אריתמטיקה, אוכלוסייה ואנרגיה - תכנית ב'

גידול אוכלוסייה בישראל: אוכלוסיית ישראל - גידול אוכלוסיית ישראל - פריון הילודה בישראל - והארץ מלאה - הסיבות לעליית מחירי הדיור בישראל - פקקי תנועה בישראל - משק המים בישראל - הפורום לאוכלוסייה, סביבה וחברה