כנסת פתוחה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לוגו אתר כנסת פתוחה

כנסת פתוחה הוא אתר אינטרנט מבוסס קוד פתוח שמטרתו לשפר את השקיפות השלטונית בישראל, לחשוף את פעילות הכנסת לציבור ולהפוך את המידע לגביה לנגיש יותר. האתר אוסף מידע גולמי ממקורות שונים (בעיקר אתר הכנסת וכן מקורות מידע רשמיים אחרים) ומציג אותו בדרכים מועילות לנוחות המשתמש, כמו גם אפשרות למעורבות קבוצות או גולשים בתיוג חוקים ובדירוג פעילות חברי כנסת ומפלגות לפי חתכים שונים של פעילות ולפי סדר היום הפוליטי של הקבוצות. אתר כנסת פתוחה ופרוייקטים אחרים מקודמים על ידי הסדנה לידע ציבורי, ארגון ללא מטרות רווח הפועל למען שקיפות בישראל.

המטרה העיקרית של יוצרי האתר היא להקים אתר חלופי עצמאי לאתר הכנסת, כיוון שלטענתם אתר הכנסת אינו נוח לחיפוש ולא עובד עם דפדפנים פופולריים, ואין בו מידע מספק על פעילותם הפרלמנטרית של חברי הכנסת, באופן שיאפשר לציבור להעריך את פעילותם.[1]

הפרויקט מבוסס ברובו על מתנדבים שפועלים במסגרת הסדנה לידע ציבורי ולא נתמך על ידי גוף מפלגתי כלשהו. הרעיון היסודי של האתר מבוסס על אתרים דומים ברחבי העולם העוקבים אחרי הפרלמנטים המקומיים. המתנדבים כוללים מתכנתים, מעצבים גרפיים, אנשי תוכן, חינוך, פעילים חברתיים מכל קצוות הקשת הפוליטית המפעילים את האג'נדות ועוד.

הצגה נוחה של פעילות הכנסת וסטטיסטיקה

אתר "כנסת פתוחה" כולל דף שאוסף את כל הפרטים על הצעת חוק, כולל נוסח ההצעה הראשוני, הנוסח הסופי, דיונים עליה בוועדות הכנסת השונות, ועוד. כמו כן ניתן לראות כיצד הצביע חבר כנסת בכל אחת מההצבעות במליאת הכנסת, ולקבל סטטיסטיקות על הפעילות הפרלמנטרית שלו. ניתן לראות גם את הפעילות של סיעה שלמה בכנסת. בשלב זה, האתר אינו כולל מידע היסטורי אלא רק מידע מאז זמן הקמתו.

אתר כנסת פתוחה מכיל גם מידע על דיונים בוועדות הכנסת, ומאפשר לבחון את פעילות הוועדות השונות. גולשים שנרשמים לאתר יכולים לתייג בתגיות הצעות חוק, הצבעות על חוקים ודיונים בוועדות השונות, כך שניתן לדוגמה לראות את כל פעילות הכנסת הקשורה לדוגמה לאנרגיה מתחדשת בישראל, או לתחבורה ציבורית וניתן גם לראות באיזה נושאים פעיל כל חבר כנסת. גולשים באתר יכולים גם הם להצביע האם הם בעד או נגד הצעות חוק, ולהעיר הערות על דיונים בוועדות הכנסת ועל הצעות חוק.

אג'נדות

בנוסף למידע אובייקטיבי, אתר כנסת פתוחה מארח גם "אג'נדות" - נושאים שמקודמים על ידי עמותות וגופים התנדבותיים שמחליטים כיצד לדרג הצבעות על חוקים. בעלי האג'נדה מצהירים מה האג'נדה שהם רוצים לקדם (לדוגמה קיימות או שוויון כלכלי) ומחליטים מה דרגת החשיבות של חוקים, והאם הם מתנגדים לחוק או תומכים בו, בהתאם לכך נקבע ניקוד לחברי כנסת שמשתתפים בהצבעות שמתקיימות על החוק, ולפני ניקוד זה ניתן לראות את מדד המתאם בין האג'נדה לבין חברי כנסת ושל מפלגות שונות.

האג'נדות אינן מייצגות את פרוייקט כנסת פתוחה, אלה רק את דעתם של בעליהן. קיימות אג'נדות שונות כמו זכויות אזרח, ימין מדיני, שיוויון הזדמנויות ועוד. גולשי האתר יכולים להציע הצעות חוק שלדעתם שייכות לאג'נדות מסויימות.

ניתן להיעזר באג'נדות כדי להחליט על הצבעה בין מפלגות שונות. היבט שימושי אחר נועד למתפקדים של מפלגות שיש בהן בחירות מקדימות (פריימריז). המתפקדים יכולים להיעזר באג'נדות כדי לראות אילו חברי כנסת בתוך מפלגה מסויימת פעלו יותר בנושא מסויים ומה הייתה עמדתם. בעלי האג'נדה יכולים לסמן גם דיונים בוועדות הכנסת, כך שניתן להתרשם מי חברי הכנסת שפעילים בדיונים אלה. בנוסף לדירוג החוקים, האג'נדות מכילות גם פירוט של החוקים שדורגו במסגרת האג'נדה, ונימוקם לתמיכה או התנגדות בחוק, כך שכל גולש יכול לבחון עד כמה הוא מסכים עם דירוגים של האג'נדות.

העמותה לכלכלה בת קיימא מחזיקה באתר אג'נדה בנושא קיימות, ניתן לעקוב אחר אג'נדת קיימות ולבחון איזה חברי כנסת קידמו חוקים התומכים בנושא זה ואילו התנגדו.

פרוייקטים דומים בעולם

בארצות הברית הממשל מספק בעצמו את המידע באתר Data.gov[1]. ישנם גופים לא מעטים שמשתמשים במידע הזה ומציגים אותו בדרכים שונות. לדוגמה אתר OpenCongress[2].

גם בארצות אחרות יש אתרים המציגים את המידע בצורה דומה. לדוגמה:

  • בבריטניה האתר TheyWorkForYou ("הם עובדים בשבילך")[3]. התוכנה שקוראת ומפרשת את המידע מאתרי הפרלמנט מפותחת בפרויקט נפרד[4].
  • בניו זילנד יש אתר בשם TheyWorkForYou[5]. כאן, כמו באתר הישראלי, המפרש מפותח ביחד עם האתר.

התוכנה

האתר כתוב בשפת פייתון ועל גבי ג'אנגו. הוא מתוחזק על ידי חברים בקבוצת PyWeb-IL, קבוצה של תוכניתני פייתון בארץ, ומתנדבים אחרים. התוכנה עצמה חופשית וזמינה להורדה בנפרד[6].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הסבר על פרויקט Data.gov מתוך אתר הפרויקט
  2. ^ הסבר על OpenCongress מתוך אתר הפרוייקט
  3. ^ הסבר על TheyWorkForYou.ocm מתוך אתר הפרוייקט
  4. ^ קוד המקור של TheyWorkForYou (הבריטי). ראו גם תוכן קובץ ה-README שבהמשכו.
  5. ^ הסבר על TheyWorkForYou הניו זילנדי מאתר הפרוייקט
  6. ^ קוד המקור של האתר
ביזור וריכוזיות

רקע: שוק חופשי - שוק תחרותי - כשל שוק - מונופול - אוליגופול - מונופסון - תאגיד - תאגיד רב-לאומי - יתרונות לגודל - מינוף פיננסי - חברת פירמידה - סיכון מוסרי - מונופול טבעי - קשרי הון-שלטון - קפיטליזם של מקורבים‏ - שחיתות - לובי פוליטי - תעמולה - הפרטת המחקר - תרבות הצריכה - גלובליזציה - תביעת השתקה - התיישנות מכוונת - עוני - אי שוויון כלכלי - מלכודת עוני - ניידות חברתית

Movie poster the corporation.jpg

דוגמאות: הברונים השודדים - שוק הרכב העולמי - חברות הטבק - משפחות ההון בישראל - בנקאות בישראל - פנסיה בישראל - איי.די.בי. - האחים עופר - מונסנטו - נסטלה - משפט מקלייבל - חוק ההסדרים - גז טבעי בישראל

כלים לשינוי: הגבלים עסקיים - כלכלה דמוקרטית - כלכלה מקומית מקיימת - קואופרטיב - בנק שיתופי - מטבע משלים - מטבע קהילתי - כלכלה שיתופית - מכפיל מקומי 3 - מס טובין - פשטות מרצון - נתונים פתוחים - כנסת פתוחה - קוד פתוח - חומרה פתוחה

אישים וארגונים: אדם סמית - ארנסט פרידריך שומכר - יוזף שומפטר - ג'ון קנת גלבריית - אמרטיה סן - הא-ג'ון צ'אנג - דייוויד קורטן - ג'ושוע קארלינר - ונדנה שיווה - לואיג'י זינגלס - החלום האמריקאי החדש - SourceWatch

ספרים וסרטים: קטן זה יפה - הדינמיקה של הקפיטליזם - כשתאגידים שולטים בעולם - כלכלה בקומיקס - סופו של הליברליזם המפסידני - אומת המזון המהיר - מכונת הארגון - הלוגיקה של פעולה קבוצתית - נו לוגו - בולו'בולו - התאגיד - הפרסומת והאגו - סיפורם של הדברים - זה משנה הכל